Παρασκευή 3 Αυγούστου 2007

ΑΣΚΗΤΙΚΗ (ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ)

...να πωσ με σαφηνεια και με σκληροτητα να καθοριζεισ την παντοδυναμια του νου μεσα στα φαινομενα και την ανικανοτητα του νου περα απο τα φαινομενα--πρι να κινησεισ για τη λυτρωση.αλλιωσ δεν μπορεισ να λυτρωθεισ..."

..."δε δεχουμαι τα συνορα,δε με χωρουν τα φαινομενα,πνιγομαι! την αγωνια τουτη βαθια αιματερα να τη ζησεισ ,ειναι το δευτερο χρεοσ..Ο νουσ βολευεται,εχει υπομονη,του αρεσει να παιζει..μα η καρδια αγριευει,δεν καταδεχεται αυτη να παιξει,πλανταει και χιμαει να ξεσκισει το διχτυ τησ αναγκησ....ενα μοναχα λαχταριζω:Να συλλαβω τι κρυβεται πισω απο τα φαινομενα,τι ειναι το μυστηριο που με γενναει και με σκοτωνει,κι αν οισω απο την ορατη ακαταπαυτη ροη του κοσμου κρυβεται μια ασαλευτη παρουσια.
Περα!Περα!Περα! Περα απο τον ανθρωπο ζητω το αορατο μαστιγι που τον βαραει και τονε σπρωχνει στον αγωνα.
ο νουσ :"γιατι να χανομαστε κυνηγωντασ το αδυνατο? μεσα στον περιβολο των πεντε αισθησεων χρεοσ μασ ν'αναγνωρισουμε τα συνορα του ανθρωπου."
Μα μια αλλη μεσα μου φωνη,ασ τη πουμε εχτη δυναμη,ασ τη πουμε καρδια,αντιστεκεται και φωναζει:"Οχι ! Οχι! ποτε μην αναγνωρισεισ τα συνορα του ανθρωπου! να σπασ τα συνορα! Ν'αρνιεσαι οτι θωρουν τα μετια σου ! να πεθαινεισ και να λεσ :"Θανατοσ δεν υπαρχει!"
...

(η συνεχεια σε λιγο,αυτο το βιβλιο ειναι το βιβλιο του Προμηθεα !!)

Δεν υπάρχουν σχόλια: